Sænk lydniveauet med et akustikloft

18 juli 2022
Niels Geckler

editorial

I lokaler med mange mennesker som for eksempel det åbne kontorlandskab kan larmen blive ulidelig, hvis rummets akustik er for dårlig. Det kan klares med et akustikloft, der absorberer lyden.

hvis du har prøvet at arbejde i et stort åbent kontor med dårlig akustik eller været til selskab i lokaler med det samme problem, så ved du hvor ubehageligt det kan være, når enhver lyd, stemme eller latter kastes rundt. Det er ikke specielt rart at skulle forsøge at føre en samtale under sådanne forhold og det går i høj grad ud over ens produktivitet. Måske få man endda hovedpine eller sågar  migræne eller stress. Det er med andre ord et problem, som man bør tage alvorligt, da det kan række længere end bare lidt irritation over larmen.

akustikloft

Hvad kan man gøre ved dårlig lyd i et lokale?

Akustikken i et rum afhænger både af arkitekturen og udformningen af rummet, af selve indretningen og af de materialer, der er blevet brugt til at opføre ejendommen og de indre vægge og etageadskillelser, lofter og gulve. Man kan måske nå et stykke ved at ændre på indretningen og gulvbelægningen. Men en oplagt mulighed for at angribe problemet vil være at få opsat lyddæmpende lofter, såkaldte akustiklofter. Man kan opsætte akustiklofter i kontorer, svømmehaller, selskabslokaler eller for den sags skyld i dit private hjem, hvis du har problemer med rummenes akustik.

Et akustikloft er lavet af et lydabsorberende materiale, der forhindrer at al lyd bare bliver kastet rundt efter at lydbølgerne har ramt loftet. Det er overfladen, som er helt central for de lyddæmpende egenskaber ved et materiale. Blødt eller porøst materiale eller på anden måde en ujævn overflade virker dæmpende på lyden i lokalet, fordi en sådan overflade ikke kaster lydbølgerne uhindret tilbage. Her ved opstår den dæmpende effekt ved et akustikloft. 

 

Flere Nyheder